|
Beskidzka Grupa Motocyklowa
Forum Beskidzkich Motocyklistów: Bielsko-Biała, Wisła, Szczyrk, Żywiec, Cieszyn, Sucha-Beskidzka, Wadowice, Oświęcim, Kęty, Rabka-Zdrój
|
|
BWW F650 GS- porady, wrażenia z ekspoatacji?? |
| Autor |
Wiadomość |
marcin-bb
Motocykl:: Honda TA/AT
|
Wysłany: 2010-01-08, 15:24 BWW F650 GS- porady, wrażenia z ekspoatacji??
|
|
|
Witam!
Zastanawiam się nad nabyciem takiego "małego" gs-a i w związku z tym mam pytanie do wszystkich, którzy mieli okazję coś więcej pojeździć takim sprzętem:
Jakie są właściwości jezdne tego motocykla, typowe dolegliwości, przebiegi między serwisami, koszty obsługi, ceny i dostępność części zamiennych itp????? Wiem, że po BB hasa kilka sztuk- widziałem parę na MotoMikołajach, ale jakoś w tym zamęcie brakło czasu by zagaić rozmowę.
Jeśli ktoś z właścicieli takich motocykli będzie mógł mi poświęcić trochę czasu i pokazać swój motor to będę bardzo zobowiązany. Oczywiście spotkanie przy dobrym trunku jest jak najbardziej możliwe, wręcz wskazane!!!:-))
Kontakt przez forum bądź mailem: mar-rut@wp.pl
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki!!! |
|
|
|
 |
marlon

Motocykl:: Srebrna strzała:)
Wiek: 28 Dołączył: 15 Lis 2008 Posty: 737 Skąd: mazańcowice
|
Wysłany: 2010-01-08, 17:12
|
|
|
Krzysztofbb takowego posiadał z nim pogadaj |
|
|
|
 |
Honduś
Administrator

Motocykl:: romet ogar 205 50ccm
Wiek: 26 Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 1262 Skąd: tajemnica wojskowa
|
Wysłany: 2010-01-08, 21:35
|
|
|
Miałem możliwosc pojezdzenia takim.To co zauważyłem: fajny w teren,idealny w trudne terenowe drogi,na asfalcie mocy troszkę brakuje jak i prędkosci maksymalnej.Na 2 osoby ciasny i zbyt mały na dalekie trasy(moja odczucie.... )
Silnik rotaxa wiec o czesci sie nie martw ;) |
_________________ KOSZULKI FORUMOWE!
Pozdrawiam:Kapitan(pontonu) Honduś:p
Kontakt:0506386255, GG:2071092
http://www.bikepics.com/members/hondus/
 |
|
|
|
 |
marcin-bb
|
Wysłany: 2010-01-09, 18:50
|
|
|
Jeżdżę przeważnie sam, głównie po czarnym, ale unikam równego asfaltu jak mogę. Boczne drogi i skróty . Zależy mi na oszczędnym motocyklu o trwałej i prostej budowie. Dlatego zwróciłem uwagę na f650gs. Do tej pory śmigałem transalpem 600, myślałem teraz o 650-ce, ale ceny powalają. Za zadbaną hondę po 2000 roku trzeba dać około 15 tyś. zł. W tej cenie można kupić dużo młodsze bmw. |
|
|
|
 |
marlon

Motocykl:: Srebrna strzała:)
Wiek: 28 Dołączył: 15 Lis 2008 Posty: 737 Skąd: mazańcowice
|
Wysłany: 2010-01-10, 02:57
|
|
|
No w końcu Honda Panie |
|
|
|
 |
marcin-bb
|
Wysłany: 2010-01-12, 10:45
|
|
|
Jak dotąd miałem dwie hondy i nie mogę narzekać- bezawaryjność na 5+. Nie jestem jednak fanatykiem ani jednej ani drugiej marki. Słyszałem wiele dobrego o f650gs - szczególnie o "dakarze" i stąd mój post. Jeździłem singlem- choć nie o takiej dużej pojemności- i zdaję sobie sprawę z wyższości silnika v2 nad jednocylindrowcem. Jeśli jednak te drobne wady wynikające z jednego garnka to jedyne wady tego motocykla to może jednak warto się nim zaiteresować?? |
|
|
|
 |
KrzysztofBB
Motocykl:: BMW R1200GS
|
Wysłany: 2010-01-31, 22:47
|
|
|
Marcin,
ja jeździłem Dakarem. Byłem tak zadowolony z niego, że przed zakupem (wymianą Dakara na) R1200GS miałem wielkie wątpliwości...
Pierwsza kwestia to wysokość Dakara - tylko dla wyższych osób bo np. przy wzroście 170 cm to byłby niewygodny (brak możliwości podparcia - w szczególności uciążliwe w mieście).
Dwa - motor niesamowicie (jak dla mnie - subiektywne odczucie) wygodny i komfortowy. Świetny na miasto, korki, wjazdy/zjazdy z chodników. Przeciskanie się w korkach też super - bardzo zwrotny i nie za szeroki.
Ekonomia - spalanie całkiem niskie. Podczas jazdy z chłopakami z BGM spalanie (zawsze tankowane przy włączonej rezerwie i do pełnego baku) w granicach od 4,2 l do 4,7 l. Oczywiście gdyby jeździć bez specjalnego (szybszego) przyspieszania i bez przekraczania setki to spalanie byłoby chyba poniżej 4l. Nawet po mieście nie brał więcej niż podałem (a z tego co pamiętam to i tak poniżej 4,5l jeżdżąc wyłącznie po mieście i wyprzedzając każdy samochód...). Części, serwisowanie itd - bez zarzutu. Ceny relatywnie (lub bardzo ) niskie. Możliwości serwisowania w BB masz sporo - więc przegląd z płynami i filtrami to koszt poniżej 200 zł (chyba 140 lub 160 - nie pamiętam dokładnie). Faktem jest, że nic mi nie padło, nie miałem szlifa itd. - a więc nie znam cen części bądź elementów "karoserii".
Dla mnie było to naprawdę ładny motor (oczywiście kwestia indywidualna i subiektywna) i wyglądał jak "prawdziwy" motor - duży, wysoki (nawet dwie rury miał ).
Gdybym miał wybierać z motorów konkurentów Dakara to wybrałbym jeszcze raz BMW GS (a Dakar wtedy jeżeli ktoś jest nie za niski).
Dlaczego go sprzedałem jak był taki super?
Przy moim stylu jazdy/wykorzystywaniu motocykla to miał jedną wadę ... Przy jeździe powyżej 120 km/h przeszkadzał mi wiatr. Dlatego szukałem czegoś z zabudową i rozważałem Suzuki V-Strom (fajnie się zbiera i ma całkiem dobrą szybę) i GS-a 1200.
Uważam, że to naprawdę dobry i fajny motor! Warto taki kupić. Znajdź coś pewnego - nawet miałbyś trochę więcej zapłacić.
W razie pytań, pisz. |
|
|
|
 |
Łaniek

Motocykl:: Kawasaki KLE 500 05'
|
Wysłany: 2010-02-02, 09:42
|
|
|
a Krzychu sprzedał sprzeta i nawet nie dał cynku ,że jest na zbyciu a przydało by sie to moto |
_________________ Pierwsze hard enduro na tym forum:) |
|
|
|
 |
KrzysztofBB
|
Wysłany: 2010-02-02, 23:29
|
|
|
No widzisz Łaniek - jak pisałem "chodź polatamy" to nie dawałeś znaku życia....
A powiem szczerze, że moto był naprawdę REWLACJA!
Ale będzie miał dobrze... zostaje w Bielsku ale będzie podróżował po świecie - może nawet i Azja.... |
|
|
|
 |
marcin-bb
|
Wysłany: 2010-02-03, 00:06
|
|
|
No właśnie wiem, że coś takiego po BB lata i mam prośbę do właściciela by pozwolił się przymierzyć.
Krzysztof pytanie do Ciebie: Podobno w wersjach nie "dakarowych" były dwa różniące się wysokością modele- tzn. normalny i obniżany (bodajże oznaczenie ST) Mam 180 cm wzrostu więc z sięgnięciem do ziemi problemu nie ma, a ponadto dakary były w kwestii zawiechy wytrzymalsze?? Jeździłeś takim więc powiedz jeszcze co z trakcją w zakrętach. Z TA wiem, że przy miękkim zawieszeniu i dużym skoku na zakrętach jest różnie?? |
|
|
|
 |
KrzysztofBB
|
Wysłany: 2010-02-05, 23:42
|
|
|
No właśnie wiem, że coś takiego po BB lata i mam prośbę do właściciela by pozwolił się przymierzyć.
JA LATAŁEM ALE NIE MAM - GDYBYM MIAŁ TO MÓGŁBYŚ SIĘ PRZYMIERZYĆ... NIE WIEM CZY OBECNY WŁAŚCICIEL SIĘ ZGODZI NA TO - A JEST Z BIELSKA.
Krzysztof pytanie do Ciebie: Podobno w wersjach nie "dakarowych" były dwa różniące się wysokością modele- tzn. normalny i obniżany (bodajże oznaczenie ST)
DAKAR MIAŁ JEDNĄ WYSOKOŚĆ. JEDYNIE TYLKO NA CO WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ TO ROK PRODUKCJI (CHYBA POWYŻEJ 2004) BO POWYŻEJ TEGO ROKU TO JUŻ NAJNOWSZA STYLISTYKA I LEPSZY (BO BARDZIEJ EKONOMICZNY) SILNIK. CO DO SILNIKA TO MOŻE WYPOWIE SIĘ TAKŻE CZESTER BO ON MA MOTO Z (PRAWIE) TAKIM SAMYM SILNIKIEM.
Mam 180 cm wzrostu więc z sięgnięciem do ziemi problemu nie ma, a ponadto dakary były w kwestii zawiechy wytrzymalsze??
Z TEGO CO WIEM TO MASZ RACJĘ. ALE NIE MOGĘ NA 100% BO NIE JEŹDZIŁEM "ZWYKŁYM" GS-EM. NATOMIAST MOGĘ POTWIERDZIĆ, ŻE JA BYŁEM W 100% ZADOWOLONY Z ZAWIESZENIA!!!! OCZYWIŚCIE TO KWESTIA SUBIEKTYWNA BO NP. EDEN (MA SUZI GSXR) TO Z PEWNOŚCIĄ NIE WZIĄŁBY DAKARA
Jeździłeś takim więc powiedz jeszcze co z trakcją w zakrętach. Z TA wiem, że przy miękkim zawieszeniu i dużym skoku na zakrętach jest różnie??
MOŻE I TU (W DAKARZE) BYŁOBY PODOBNIE... NIE MOGĘ POTWIERDZIĆ - NAJLEPIEJ PRZEJEDŹ SIĘ SAM I ZOBACZ CZY CI ODPOWIADA....
P.S.
Za mało mam doświadczenia aby przynajmniej w 90% (nie mówiąc o 100%...) odpowiedzieć Ci na Twoje pytania, wątpliwości.... Jedynie co mogę powiedzieć to to, że ja byłem bardzo zadowolony z Dakara! I jak pisałem poprzednio, byłem tak zadowolony, że nawet wahałem się czy kupić R1200GS... Ale to oczywiście moje odczucia, potrzeby, kryteria itd...
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to z miłą chęcią odpowiem.
[ Dodano: 2010-02-05, 23:43 ]
JA LATAŁEM ALE NIE MAM - GDYBYM MIAŁ TO MÓGŁBYŚ SIĘ PRZYMIERZYĆ... NIE WIEM CZY OBECNY WŁAŚCICIEL SIĘ ZGODZI NA TO - A JEST Z BIELSKA.
Krzysztof pytanie do Ciebie: Podobno w wersjach nie "dakarowych" były dwa różniące się wysokością modele- tzn. normalny i obniżany (bodajże oznaczenie ST)
DAKAR MIAŁ JEDNĄ WYSOKOŚĆ. JEDYNIE TYLKO NA CO WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ TO ROK PRODUKCJI (CHYBA POWYŻEJ 2004) BO POWYŻEJ TEGO ROKU TO JUŻ NAJNOWSZA STYLISTYKA I LEPSZY (BO BARDZIEJ EKONOMICZNY) SILNIK. CO DO SILNIKA TO MOŻE WYPOWIE SIĘ TAKŻE CZESTER BO ON MA MOTO Z (PRAWIE) TAKIM SAMYM SILNIKIEM.
Mam 180 cm wzrostu więc z sięgnięciem do ziemi problemu nie ma, a ponadto dakary były w kwestii zawiechy wytrzymalsze??
Z TEGO CO WIEM TO MASZ RACJĘ. ALE NIE MOGĘ NA 100% BO NIE JEŹDZIŁEM "ZWYKŁYM" GS-EM. NATOMIAST MOGĘ POTWIERDZIĆ, ŻE JA BYŁEM W 100% ZADOWOLONY Z ZAWIESZENIA!!!! OCZYWIŚCIE TO KWESTIA SUBIEKTYWNA BO NP. EDEN (MA SUZI GSXR) TO Z PEWNOŚCIĄ NIE WZIĄŁBY DAKARA
Jeździłeś takim więc powiedz jeszcze co z trakcją w zakrętach. Z TA wiem, że przy miękkim zawieszeniu i dużym skoku na zakrętach jest różnie??
MOŻE I TU (W DAKARZE) BYŁOBY PODOBNIE... NIE MOGĘ POTWIERDZIĆ - NAJLEPIEJ PRZEJEDŹ SIĘ SAM I ZOBACZ CZY CI ODPOWIADA....
P.S.
Za mało mam doświadczenia aby przynajmniej w 90% (nie mówiąc o 100%...) odpowiedzieć Ci na Twoje pytania, wątpliwości.... Jedynie co mogę powiedzieć to to, że ja byłem bardzo zadowolony z Dakara! I jak pisałem poprzednio, byłem tak zadowolony, że nawet wahałem się czy kupić R1200GS... Ale to oczywiście moje odczucia, potrzeby, kryteria itd...
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to z miłą chęcią odpowiem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Forum zoptymalizowane do rozdzielczości 1024x768
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczone przez użytkowników forum.
Copyright by bgm.org.pl © 2008-2010
| | Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 8 | |
 |
|